Olej lniany – bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3 i omega – 6, witaminę E i cynk pozwala zapanować nad apetytem i spala tłuszcz. Z pomocą kwasów jednonienasyconych w naszym ciele dochodzi do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL, przy jednoczesnym zwiększeniu wskaźnika „dobrego” cholesterolu HDL. Wspomaga profilaktykę oraz leczenie chorób układu krążenia i nadciśnienia, pomaga przy chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy oraz przewlekłych stanach zapalnych jelit, ponieważ wzmacnia i regeneruje błony śluzowe na całej długości przewodu pokarmowego. Jest skutecznym środkiem w łagodzeniu skutków chronicznych zaparć. Może być stosowany także zewnętrznie w chorobach skóry i przy wypadaniu włosów. Przyspiesza regenerację naskórka i skóry właściwej, dlatego przydaje się podczas leczenia odleżyn, owrzodzeń i czyraków. Olej lniany poprawia też ogólną kondycję organizmu oraz samopoczucie.

Przechowywanie: lodówka; spożyć w ciągu 3-4 tygodni po otwarciu

Dawkowanie: dorośli 2-6 łyżek dziennie

 

 

Olej z czarnuszki – bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3, omega – 6, omega – 9,zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Jednak najważniejszym związkiem znajdującym się w oleju z czarnuszki jest tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych lub do zahamowania ich rozwoju. Jest także środkiem na liczne dolegliwości żołądkowe, takie jak nieżyt żołądka, grypa żołądkowa, refluks oraz wrzody żołądka i dwunastnicy. Olej z czarnuszki wykazuje działanie przeciwskurczowe i obniża ciśnienie krwi. Dzięki temu, że olej z czarnuszki obniża poziom glukozy, może zapobiec rozwojowi cukrzycy typu 2. Łagodzi objawy schorzeń alergicznych, takich jak katar alergiczny, objawy astmy oskrzelowej, egzema atopowa. Przyśpiesza gojenie się ran, wspomaga leczenie schorzeń skórnych, takich jak trądzik, łupież czy liszaj i AZS.

 

Przechowywanie: lodówka; spożyć w ciągu 3 miesięcy po otwarciu

Dawkowanie: dorośli 1-2 łyżeczki dziennie przed posiłkiem

 

 

Olej z ostropestu – ma właściwości przeciwzapalne, stabilizujące, stymulujące rozwój i regenerację komórek wątrobowych, wspomagające leczenie schorzeń skóry i zakażeń (zapalenie jamy ustnej, dziąseł, krtani), a nawet antynowotworowe (czerniak), obniża poziom cukru we krwi, zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych i chorobom pęcherza moczowego; skuteczny w zwalczaniu krwawienia z nosa, jelita grubego, żylaków odbytu, przedłużonych miesiączkach; normalizuje procesy trawienia, wzmacnia i uelastycznia naczynia włosowate, polepsza wzrok; obniża ryzyko chorób serca i naczyń; wzmacnia system odpornościowy; leczy trudno gojące się rany, procesy ropne, egzemy, rumień; nadmierne rogowacenie skóry; objawy alergii atopowej oraz kontaktowej

 

Przechowywanie: lodówka; spożyć w ciągu 3 miesięcy po otwarciu

Dawkowanie: dorośli 1/2 łyżeczki 3 x dziennie wraz z pożywieniem

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *